Translate This Page

TUTORIAL: Autoplay Youtube

Monday, December 19, 2011

Assalamualaikum semua.... =) heheh, hari ni aku berkesempatan nak share cara nak AUTOPLAY dan TURN OFF RELATED MOVIES cam kat blog aku ni. =)




Kalau nak letak dekat dalam blog, aku galakkan korang ambil yang time dia pendek[kalau boleh] dan BUKAN OFFICIAL VIDEO bagi mengurangkan berat dan lemak2 di blog korang kayh (n_n)V.....so, nanti nak loading takdela take time sangat....lagu pon takyah nak load lama sangat kan...hehheeh....kalau tak cam tak guna lah korang letak lagu....... =p 




heheh, sebenarnya tak digalakkan letak lagu dalam blog....huhuhu, tapi depends lahh kat korang....hahahah  skunk ni aku tengah suka lak kat lagu A Thousand Year by Christina Peri....kalau boleh korang janganlah letak lagu buat terperanjat orang plak kayhh... =p hahahhah....kang tak pasal2 ade plak orang melatah depan lappy....or tak pasal2 kena sound dengan orang kat library kot2 la kalau orang bukak blog korang kat library ke kan....muehehehehehe.... =D

OK lahh jom teruskan dengan TUTOR...


PERHATIAN!! TENGOK BETUL2 TAU....SEGALA KOMA, ICON DAN NUMBER PADA KODING OK.....KALAU TAK JADI CUBA CEK BALIK....
1. masuk Youtube dan cari lagu yang korang nak autoplay dalam blog....



 2. buat seperti dalam gambar bawah ni ye =)

Tekan "Share" then, embed dan klik kan pada "Use old embed code"  SAHAJA alrite... (n_n)V


3. nampak tak yang kena highlight warna biru dalam gambar di atas tuhh?? heheh.....ok, korang copy and paste dalam word kejap kayhh....sedia untuk di edit =)

TENGOK BETOL2 DARI MANA, DAN SAMPAI MANA AKU HIGHTLIGHT OK =)


<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/hH63dkeSWR8?version=31&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/hH63dkeSWR8?version=32&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

OK atas ni contoh code yang telah korang copy paste tadi....ikutla video youtube mana yang korang nak okayhh...atas ni contoh je... =D then, padamkan semua yang kena HIGHTLIGHT PINK atas ni dan gantikan dengan kod yang bawah yang HIGHTLIGHT KUNING ni haaa....



<object width="200" height="30"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/hH63dkeSWR8?version=31&autoplay=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/hH63dkeSWR8?version=32&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="30" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

OK dah dapat macam atas ni kan??  yang kuning ni yang korang dah ganti tadi....ok then??boleh la edit dia punya size plak =D

<center><object width="200" height="30"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/hH63dkeSWR8?version=31&autoplay=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/hH63dkeSWR8?version=32&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="30" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object></center>

HIJAU- size video, kalau nak letak sebagai lagu cam dalam blog aku, aku sarankan letak je width="200" height="30" hikhikk ><,tambahkan code center cam aku tunjukkan kat PERMULAAN dengan PENGHUJUNG coding youtube nak kasik kemas sikit kan...hehehe

SIAPPPPP!!! =D heeehehe...psstt.....yang num 1 dan 2 warna MERAH jangan lupa buang plak..hehheh


heheheh....ape lagi....pergi kat DESIGN>>>ADD GADGET>>>HTML>> PASTE JELAHHH


GUDLUCK KAYHH!!! berilah komen ye lepas mencuba.....sori tak pandai nak buat ringkas lak...takut korang tak paham..... thanx =)

CREDITS TO: BRIAN WONG


10 172 Love this entry

  1. time kasih.tapi kod HTML wat saya pening..huhu

    ReplyDelete
  2. @Gadis Pantai Timur : takpe slow2 t boleh la tu =)


    @Republic : menjadi lah tutor saye ni kan...kehkeh =p

    ReplyDelete
  3. Hey !! Nak mintak tolong boleh x ? Tolong klick ni erkk . http://www.churpchurp.com/Nurkiasatina/share/optimak5-launch

    ReplyDelete
  4. camne leh kaler kuning background gambar no2 tu :wow

    ReplyDelete
  5. thanks Norashiqin Kamaruzaman..i love ur tutor..

    ReplyDelete
  6. @kyo : edit je dekat paint ~.~ heheh...

    ReplyDelete
  7. dah mcm blog lyssa secret dah bila masuk sini byk tuto hehe

    ReplyDelete
  8. macam tu rupanya...nanti kalau nak letak lagu kat entri boleh buat macam ni... :tq

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com