Translate This Page

Long Distance Relationship..Does it Works?

Sunday, February 12, 2012

Assalamualaikum semua..... =) ok... tajuk je English tapi entry aku ni tak berapa nak English....kehkeh....Apa pendapat korang tentang perhubungan jarak jauh ni? 




Makin jauh makin cinta/sayang, dalam erti kata lain "distances make the heart grow fonder"?   

“Oceans apart, day after day and I slowly go insane, I hear your voice on the line but it doesn’t stop the pain. I see you next to never, how can we say forever”
  • Richard Marx’s rendition of Right Here Waiting speaks volumes for long distance relationships.
   
Hehe...kalau korang tengok je petikan kat atas tu pon korang dah boleh tau kan...huhu, ada baik dan buruknya Long Distance Relationship ni....hehhe, papepon yang penting dalam perhubungan adalah KEPERCAYAAN dan TOLERANSI  


 marriage could be the solution

hehhe.....dalam entry kali ni aku nak share sedkit tips untuk maintainkan perhubungan jarak jauh...erkk?? aku share benda ni bukan niat untuk mengalakkan zina hati atau maksiat kayhh...korang ada akal so fikir2lah sendiri ye batas2 dalam Islam... =)



Heehhe, kalau nak tau solution first kita mesti la kena tau dia punya problem dulu kan...hehhe before tu aku nak list kan dulu problems yang selalu pasangan hadapi dalam hubungan jarak jauh:
*•❤•*•❤•*•❤• 
Korang akan berasa sedikit stress/banyak stress...
hehe, perasaan korang sedikit tertekan sebab kalau korang asyik duk terfikir cara untuk hidupkan perhubungan jarak jauh tu....huhu, kalau tak percaya tanyalah depa yang pernah alami sekarang...kehkeh.... memang susah nak berhubung setiap saat... =p 
*•❤•*•❤•*•❤• 
Kes salah paham agak sukar dibawa berbincang...
Huhuhu....its true rite? bila korang ada salah paham, memang susah nak bawak berbincang sebab kemungkinan besar pasangan korang tak mau bercakap dengan korang, SMS tak balas paling teruk pasangan korang matikan handphone. T_T ahaaa, apa lagi kol la mak mentua hang... >< hikhikk... 
*•❤•*•❤•*•❤•
Kesunyian...alahai~
haaa, yang ni memang tak boleh nak elak...huhu, dikala korang perlukan si dia, dia tiada di sisi....paling2 pon berhubung melalui YM, skype dan lain2...<<[kalau tulis karangan dulu2..hikhik...><....bila  dah tiada idea "dan lain2" adalah common word yang kita akan tulis] 

OK, cukup la yang tu je dulu...hehe, =D idea ni semua berdasarkan pembacaan aku dari sumber2 yang aku rasa nak baca...kehkeh....Sekarang jom tengok tips dia pula....


*•❤•*•❤•*•❤•
Hadapi ia Sebagai Cabaran..
yess!! anggap hubungan jarak jauh tu sebagai cabaran...heheh....korang kan suka cabaran ni...lagipon, kalau korang asyik duk menghadap je pasangan korang 24 jam pon bosan kan....huhu, so, takde masalah punya dengan hubungan jarak jauh ni....



*•❤•*•❤•*•❤• 
 Jalinkan ikatan dengan pernikahan...=)
Mesti banyak perkara yang bermain di fikiran korang sekarang ni kan? heheh, sebab dengan perikatan nikah(khitbah/gantung), kepercayaan korang mesti lagi tinggi terhadap pasangan....hehhee, sebab?? dah terikat la...pasangan korang mestila bangga dengan ikatan yang sah tu lagi2 duduk jauh kan....orang nak berkenalan je mesti jawab "saya dah berkahwin, (n_n)V" peacee...hehhe...


Nikah gantung ni antara kesan daripada hubungan jarak jauh....huhu, kalau nak tengok kebaikan2 dia bolehla ke sini heheh....antara petikan dalam artikel tersebut...

Nikah khitbah dapat disimpulkan bahawa ; bebanan nafkah itu tidak diwajibkan ke atas suami sekiranya kehidupan biasa suami isteri belum berlaku. Bagaimanapun sekiranya suami isteri tersebut keluar bersama, maka tiada halangan dari segi hukum syara' kerana mereka adalah suami isteri yang sah. Demikian juga andai berlaku kehamilan maka bayi itu sah dan mereka boleh menjalani kehidupan berkeluarga seperti biasa yang sah. Tidak perlulah mereka melarikan diri, buang bayi dan menggugurkan bayi atau membunuhnya .
-iluvislam.com-


Tapi ramai ibu bapa di luar sana yang takutkan anak mereka yang masih muda tak dapat nak jalani hidupan selepas mereka dah bernikah...huhu, the question is, what's the use of "Kursus Perkahwinan dan Bimbingan" for?? hehhe... You know what i meant...





                  Cons of Long Distance Relationship
                   Iluvislam.com

13 172 Love this entry

  1. kadang-kadang percintaan jarak jauh itu lebih baik bagi pasangan yang selalu bergaduh bila bertemu... tapi solusi paling terbaik adalah terus dengan pernikahan sebab itu adalah satu jalan untuk mengikat hubungan percintaan..hihi...

    ReplyDelete
  2. perhubungan jarak jauh macam best je.maksiat dapat dijauhkan..InsyaAllah.jauh di mata tapi dekat di hati..hehehe..shy nak cari gf obersea la camnie..hahaha

    ReplyDelete
  3. memang nak nikah khitbah, tpi jika pasangan taknak, tak boleh jugak...kan?hehe

    ReplyDelete
  4. moon pun PJJ gak... dari berkawan sampai la dah kawin ni.. and yes,, sokong part ikat hubungan dengan ikatan pernikahan.. :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...

    entry ttg perhubungan jarak jauh?? perhubungan yg jarak pendek pula mcm mana?? apa yg penting.. perhubungan jarak pendek ke jauh ke.. paling penting nikah (^_^)V

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum, empunya Blogger.
    Jokeonsalo dengan sukacitanya menjemput kamu untuk menyertai "Kempen anti Valentine's Day" bersama jokeojeonsalo.blogspot.com

    Diharap agar kamu berkesudian untuk menyertai kempen ini. Berminat?

    Mari lihat cara-cara untuk menyertai kempen di http://jokeojeonsalo.blogspot.com/2012/02/kempen-anti-valentines-day.html

    TERIMA KASIH :)

    ReplyDelete
  7. emmm... tak penah mengalami lagi jd tak tahu dgn terperinci...tp rasanya mcm klu jarak jauh ni makin sayang la kot..hewhew.. bak kata peribahasa 'jauh bau bunga dekat bau tahi' XD

    ReplyDelete
  8. perhubungan jarak jauh ke dekat ke, apa yg penting ialah kepercayaan. tak gitu bl? hehe

    tapi satu jelah yg ss selalu terfikir, macam mana lah yg duk kapel2 ni hari2 duk jumpa, tak bosan ke?

    ReplyDelete
  9. tak tahu nak komen apa..jarak jauh??
    ada yg kekal ada yang tidak..
    semuanya dah ditentukan Allah..
    kita merancnag tuhan yg menentukan..susah wooo nak komen..heheheh..
    nice entry..apa2 pun do follow my blog ye =)

    ReplyDelete
  10. mcm sedih je kalau dah kawen tapi berjauhan kan..kalau emy tak tau mcm mane nak face bende gitu. mesti rindu maha dasyat! :)

    ReplyDelete
  11. btul tu..pada saya kepercayaan adalah yang paling penting dlm perhubungan jarak jauh ni..klu xsusah le..

    ReplyDelete
  12. Nice n cute blog~banyak info and i like it!i follow keh?kalo sudi,sudi2kanlah singgah ke my blog jugak keh..hehe..take k~

    ReplyDelete
  13. cute n awesome blog kamu, udah aku follow tuh, kalo sempat follow blog aku juga yah... makasih

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com