Translate This Page

Tip Seo: Title blog di belakang title post

Monday, May 28, 2012

Assalamualaikum semua...hehe, sebenarnya aku sendiri tak tahu pon yang ni antara tips SEO...hoho...aku berminat buat benda ni sebab aku tengok dia nampak macam menarik... ~,~ Heehhe...alang2, jomlah try...



Untuk jadikan blog kita mesra dengan google search engine, title meta tag yang terbaik adalah yang akan memaparkan tajuk entri/artikel terlebih dahulu diikuti dengan nama blog.

yeayy!! kita punya dah jadi!! ANDA??


Yang ni plak contoh entri kalau orang nak share kat FB....


Cara-caranya adalah:

1.Dashboard > Design > Edit HTML dan tick

2.Tekan ctrl+f kat keyboard, copy dan paste code kat bawah ni pada kotak find, klik Enter!

<title><data:blog.pagetitle/></title>

3.OK dah jumpa? Delete code tersebut dan gantikan dengan code yang bawah ni: 


<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>


Ok siap!! Klik preview dulu, kalau takde error tekan save =) psst, yang entri before2 ni dia tak tukar tau...huhu, korang kena buat entri baru...pastu baru lah boleh cek kat Uncle Google okayhh =D


P/S: huhu, thanx to Solihin Zubir sebab bagi link tutor ni kat aku...papepon credits pada yang asal >>> GardisAreYou a.k.a mia sara..ehh! =p







7 172 Love this entry

  1. Assalamualaikum dear..thanz follow my blog..biasa2 je blog..

    ReplyDelete
  2. owh gitu ke ? nk try la gak

    ReplyDelete
  3. cs tak jumpa design .. kat mana ek? template blogger baru ni macam lain sikit sja..

    ReplyDelete
  4. @CeritaSekupang

    cuba pergi link ni =)
    http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7394686518631323994#template

    ReplyDelete
  5. huwaa, thanks dear ada nampak credit kat situ hehe. tq ya :)

    ReplyDelete
  6. Greate pieces. Keep posting such kind of info on
    your site. Im really impressed by it.
    Hi there, You have done a great job. I will definitely
    digg it and in my view recommend to my friends.
    I'm confident they'll be benefited from this site.
    My webpage - senior debt

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com