Translate This Page

Resepi puding roti pelangi

Sunday, July 08, 2012

Assalamualaikum semua...Hari ni aku nak share puding roti pelangi...mudah sangat cara dia...huhu....nak tengok rupa dia?? tadaa!!

puding roti kita buat warna hijau pink, and cocoa cream tu....hehe, yang kuning merah ni kawan kita yang buat...


Nak tau cara dia jom!!

BAHAN

4        Keping Roti
2        Biji Telur
1/2     Cawan Susu Pekat
1        Tin Susu Cair
8g       Serbuk agar2 [Hari tu kita pakai satu paket agar2 biasa ade 30g larut semua dalam air]
1/2      Cawan Gula
2         Sudu besar butter 
3 1/2   Cawan air
pewarna yang dibenarkan..kehkeh [milo ke, serbuk cocoa ke, sirap ke..=D]


CARA-CARA 

1) Carik2 kan roti dan masuk dalam blender, masukkan telur, susu pekat, susu cair, dan sedikit air untuk mudah blender[dalam setengah cawan air]..

2) Didihkan 3 1/2 cawan air, agar-agar, dan gula ke dalam periuk..

3) Masukkan butter dan kacau sehingga mendidih dalam adunan agar2 tadi...setelah mendidih, matikan api..

4) Masukkan adunan yang telah diblender tadi dalam periuk tu..[Kasi campur semua!! ~,~ wee~]


Ok, adunan tadi tu bahagikan pada tiga bekas tau...Satu adunan tu bubuh sikit warna merah, satu lagi warna hijau, dan satu lagi biar warna original...

Lepas tu guna lah senduk untuk tuang dalam bekas[loyang more better kot] secara berselang seli...muehehe part ni paling best tau!! ~,~ sambil2 tuang tu, boleh buat corak..kehkeh macam orang buat corak kat air ni haaa...




Jadi lah macam blah kanan tu...alaaa, tak ambil plak pic dia satu2..kehkeh....

Kalau nak cream cocoa macam dalam pic atas ni, bahagikan adunan kepada dua, pastu satu tu letak la serbuk cocoa, then selang selikan time nak tuang dalam bekas...got it?? =) Sedia untuk masuk fridge!! Selamat mencuba~~ nyum nyumm...






p/s: kelembutan dia boleh adjust....time masak agar2 tu boleh tambah air kalau nak puding tu jadi lagi lembut....OK selamat mencuba!!

9 172 Love this entry

  1. wahhh.. kalau buat makan waktu petg cmni best tu.. heheh. thanks for sharing resepi. kalau rajin nanti nk try buat la.. hee ^^

    ReplyDelete
  2. sedapnya, nyum2 , bak sini sikit

    ReplyDelete
  3. tgok macam senang nk buat..
    insyaAllah...nadya copy resepi bl..
    t ade masa buat...
    :terharu

    ReplyDelete
  4. nice entry! hi im already follow ur blog. feel free to visit n follow my blog back. thanks :)

    ReplyDelete
  5. nampak sedap ... bila agak2nya bl nak buatkan untuk geng2 bcr :sosek

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com