Translate This Page

Subhanallah! Tasik Berwarna Pink?

Tuesday, July 31, 2012

Assalamualaikum semua...OK yang ni tak tipu...Bukan aku edit pakai photoshop walaupun aku pandai....Tak percaya tengok la pic bawah ni...


Subhanallah, yang ni cantik! Bukan edit kay...



Bangau owhh bangau.....



Nama diberi "Pink Lake" di western Australia...Senegal nama tempat tu[hasil carian google..=D] Tasik pink ni dikenali dengan tasik garam.

Macam mana boleh jadi PINK?

Biasanya sejenis agar hijau dikenali sebagai Dunaliella Salina mula mengumpul merah pigmen Beta Karotena.
Di samping itu, Halobacterium [Cutirubrum Halobacteria] yang menghasilkan merah jambu hidup subur dalam himpunan garam di bawah tasik.

Hasil gabungan kedua-dua nya menyebabkan terhasil lah tasik berwarna PINK apabila air cukup panas dan cahaya yang mencukupi!  =)

THANX FOR READING!!



SUMBER:


15 172 Love this entry

  1. kuasa Allah...first time tgk tasik color pink...

    ReplyDelete
  2. jambu gila tasik ni hik hik

    ReplyDelete
  3. uiks. kan kat Australia. nape kat TAG tu ada SENEGAL Pink Lake? hehe..

    ReplyDelete
  4. banyaknye keajaiban dalam dunia nie.. :)

    ReplyDelete
  5. @Nurul Nadia

    hehe, tu la igtkan edit td..=p

    @LidiaSuraya
    hehe, suka pink leteww ...=D


    @Phat

    Jambu pun boleh ye =p

    ReplyDelete
  6. @Jejaka Terhangat

    ha'ah yg BL pham senegal dia dekat benua africa gak...western australia...tak dpt nk specifickan western australia tu katne..huhu..erkk klu salah tolong eykk..hihi

    ReplyDelete
  7. SUBHANALLAH ..

    COMELNYE PINK LAKE ..

    TINGIN JE NAK PEGI TGOK NGAN MATE SENDIRIK .. HEHEHE

    ReplyDelete
  8. bestnye alo dapat berkubang kat sini.. mesti kuar2 dari tasek bdan jadi pink jugak.. hikhik

    ReplyDelete
  9. SubhanaAllah..cantiknye pink lake.. loike3~

    ReplyDelete
  10. Dapat tangkap gambo dgn kekasih kat sini mesti sweet ni.. perhhh.. XD

    ReplyDelete
  11. subhanallah. pink is ohsemm bebeh. :D

    ReplyDelete
  12. subhanallah..so cantikkkkk :)

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com