Translate This Page

Perlu ke ucap InsyaAllah?

Sunday, February 10, 2013

Tajuk agak kontroversi sikit...heheh...attention seeker betul kau shiqin... kikiki.... btw, Alhamdulillah...dalam keadaan internet aku yang dah over limit, aku masih lagi diberi kesempatan juga untuk berkongsi sesuatu dengan korang semua...

sumber pic: LINK



Ucapan InsyaAllah (dengan kehendak Allah sahaja)  ni sering menjadi salah faham rata2 orang...lagi2 kalau korang nak berjanji...contohnya bila pakwe/makwe korang janji akan mencintai korang sepenuh hati....dia pon cakap InsyaAllah, tapi pada hakikatnya, dalam hati dia sebenarnya dia tak boleh berjanji akan cinta korang sepenuh hati...reaksi begini kurang tepat ye kawan2... ^______^


owhh takde pakwe/makwe >.< kikiki...lepas kawen ye? hehe..aku tahu korang baik...sebab bercouple tu sendiri adalah salah kerana ia adalah salah satu langkah untuk mendekati zina rite? hehe...ok yang ni kalau nak tahu lebih korang google sendiri eyh... =p



Kenapa kena ucap InsyaAllah apabila berjanji??

*hanya Allah yang mengetahui apa yang berlaku pada masa hadapan, maka dengan itu, ucaplah InsyaAllah walaupun sudah berjanji...
 

*firman Allah dalam al-Quran surah al-Kahfi ayat 23-24 yang bermaksud...


sumber pic: LINK




Kita perlu menyimpan azam untuk melakukan perkara yang kita sudah mengucapkan InsyaAllah kerana itu adalah janji yang wajib kita tepati...tetapi sekiranya takdir menentukan yang lain, maka redha sajalah kan.....wallahualam


Dan JANGAN ucap InsyaAllah sekiranya korang memang kompem tak boleh nak lakukan perkara tersebut....hehe...ade paham?? sebab kita tak mahu lah kan orang still menyimpan harapan kat kita walaupon cuma 50%....wallahualam...


Kalau nak jaga hati sekalipun, pada pendapat aku lebih baik korang bina ayat yang power untuk menolak sesuatu perkara.... cikgu BM dah ajar dulu2 kan, so gunakanlah kebijaksanaan korang sebaiknya wokeayh...

ingat lagi tak cartoon ni? >.< kikiki

hehe...jangan jadi seperti "kerana mulut badan binasa" (macam takde kaitan je..)


sekian sahaja perkongsian aku pada hari ini... ^_______^  thanx for dropping by... 


p/s: ada sesetengah pihak lebih suka dengar perkataan "janji" daripada "insyaAllah" sebab dia ingat kalau cakap insyaAllah je mesti tak jadi....huhu...actually depends gak dengan orang yang guna perkataan insyaAllah tu....huhu...kalau dia baca blog ni mesti dia tau...kikiki... *pomot jap... >.<


SUMBER diedit daripada:

tinta maya: ucapkanlah insyaAllah..



13 172 Love this entry

  1. kita merancang Allah tentukan.. pasrah/tawakalkan dri lepas usaha..inshaAllah :)

    ReplyDelete
  2. ucapan insha Allah mmg memberi harapan besar kpd individu, :D

    ReplyDelete
  3. 'Insya allah' macam memberi satu harapan... yess..

    |Mode: Blogwalking | "Saya Iqbal" ║ KOMEN ║...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,. terima kasih sudi jadi follower wadi ye , ni entry untuk awak http://mawardiyunus.blogspot.com/2013/02/followers-mingguan-8.html

    kalau sudi like la page fb wadi ye
    https://www.facebook.com/IstilahMinda

    jemputla slalu ke blog saya :)

    ReplyDelete
  5. saya setuju sangat2 dengan awak :)

    ReplyDelete
  6. owh macam tu.. memang kadang kadang agak keliru gak penggunaan insyaAllah ni.. thanks r atas penjelasan dan perkongsian ye.

    ReplyDelete
  7. ramai gak salah taksir word insya allah tu.. walaupun seseorang tu merasakan tak mampu menunaikan permintaan seseorang tapi masih mengucapkan insya allah.. emm.. termasuk saya pun.. sometimes..

    ReplyDelete
  8. "sebab dia ingat kalau cakap insyaAllah je mesti tak jadi.."

    memng ramai orang berfikiran macam ni =.=, termasuklah diri ini suatu ketika dahulu time zaman ada hingus lagi.. hehe

    ReplyDelete
  9. hm.. selalu buatt~

    follow sini... :)

    ReplyDelete
  10. hm.. selalu buatt~

    follow sini... :)

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com