Translate This Page

Tutorial: cara letak button hide and show

Saturday, February 23, 2013

Hye le ladies and le gentleman.... =D dah lame aku tak share tutorial kan? so, hari ni nak share yang simple2 jer....nama dia button hide and show ataupun dikenali sebagai spoiler bak kata MR. Fariq yang otai gitu...huhu.... cuba klik kat bawah ni =D



cak!!




ok, yang tu contoh jer... contoh lain seperti dalam blog aku...pergilah tengok bloggers chat room!! klik untuk berchatting wokeayh.... =)


CARA NAK BUAT HIDE AND SHOW BUTTON:


1.Login ke Blogspot, klik layout >Add Gadget > HTML/JAVA

2. copy dan paste semua kod di bawah dalam "HTML/JAVA"

<center><div><div style="margin: 5px;">
<div style="margin-bottom: 2px;" class="bigfont"><input style="margin: 0px; padding: 0px; width: 120px; " value="•❤•klik•❤•" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;•❤•close•❤•&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;•❤•klik•❤•&#39;; }" type="button" />
</div>
<div style="border: 0px inset ; margin: 0px; padding: 6px;" class="alt2">
<div style="display: none;"> CODE ANDA</div></div></div></div></center> tutorial by shiqin sunshine blog


3. preview! kalau takde error save! ^__________^ selamat mencuba!!




12 172 Love this entry

  1. eh dah lama cari tutorial ni .thnkz yaa

    ReplyDelete
  2. nama sbnr utk button hide n show ni = spoiler. nice share.. bagus utk main nyorok2 ngan visitor.. heh

    ReplyDelete
  3. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. @Fariq

    owhhh orite tq...hoho dah tambah kat label =D

    ReplyDelete
  5. azie singgah sini ! thanks singgah blog azie...terharu ! and thanks sharing the tutorial !

    ReplyDelete
  6. wah wah kak syiqin murah hati ye berkongsi tutorial kehkeh thanks :-P

    ReplyDelete
  7. wah wah kak syiqin murah hati ye berkongsi tutorial kehkeh thanks :-P

    ReplyDelete
  8. cara nak buat spoiler yang kne klik baru boleh show tu ke.. baru faham.. blur jap tadi..

    ReplyDelete
  9. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  10. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  11. hide and show. macam biskut pulak :D

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com