Translate This Page

Trip to Langkawi: Tips Belanja Murah 4D 3N

Friday, March 13, 2015

Assalamualaikum...


It's been a while I didn't share my story with you all. Eheh, salah blog ke ni? >.< Ok, nampak murah laju je korang kan..





Sebelum tu aku list kan terus lah perbelanjaan sepanjang 4 hari 3 malam ponteng kelas ke langkawi:

  1. Penginapan+Flight (return) = RM 177.25 (Tiket flight boleh dapat murah lagi sebenarnye, Penginapan di Havana Guest House RM30/night katil queen     
  2. Island Hopping = RM 30
  3. Cable car+ Sky cab = RM 25 (with mykad)
  4. Makam Mahsuri = RM 10
  5. Muzium 3D Langkawi= RM 30 orang luar RM15 orang situ (Kitorang dapat Free haritu)
  6. Sewa Kereta = RM 140/ 4 hari (viva manual tapi sangat selesa) bahagi 3 orang
  7. Minyak = RM 20++ (ulang alik pekan kuah, pasir hitam, pantai chenang, jalan2 sekitar)
  8. Makan 4 hari 3 malam + Jajan= RM 50 
  9. Tanjung Rhu- Free tapi kena pergi before 5.30
  10. Dataran Lang- Of course Free
  11. Ayer Hangat- RM 10 (kitorang tak pergi sebab dah lambat sangat)

TOTAL= RM 359 lebih kurang la hikss + Shopping (depends)


Untuk kereta sewa tu, kalau sampai je kat airport memang ramai agent2 dia, cuma korang kenalah pandai nego buat muka comel...Lolz...Kalau naik feri aku lupa lah berapa...ade package dia sekali..

4 Hari 3 Malam tu pon kitorang rasa puas dan best walaupun penat... Ni kira kali kedua aku pergi Langkawi...Yang first itu pon bukan sebab nak bercuti... So, before pergi aku memang google baca satu2 apa tempat menarik... 


Muka dah start burn (jangan lupa bawak sunblock, shade dan topi!)


Tapi tempat yang aku list kat atas tu semua korang mesti pergi tau!! Macam underwaterworld tu bagi aku urmm...no komen...hahah masuk je dah RM30, jalan2 dalam tu pastu dah habis.. kihkih...Membe aku kat Langkawi yang cakap macam tu, macam aquaria lah senang cerita...

Sebenarnya banyak benda menarik korang boleh try tapi benda common bila korang pergi pantai contoh:

Horse Ride kat oriental village same dengan tempat skycab =RM15 (aku naik kejap amik gambar je bhaya bagi RM5)
Jetski= RM 100
Mangrove= Rm 100 kalau pandai nego dapatlah RM90 
Parasailing= RM 120
Kayak
Boat kayuh= RM 10 ke bawah je boleh dapat, tapi kat tasik Dayang Bunting RM 30?? hahah owhh harga foreigner lah, so penduduk setempat pon kenalah bayar RM30 >.<
Water Orb  kat oriental village (korang masuk dalam bola dan kayuh dalam air) kat tasik titiwangsa KL pon hado... =p

So sebab dah pernah main and nak jimat masa dan bajet, kitorang tak buat aktiviti tu.. kihkih >.< 

TIPS PALING PENTING, JANGAN PERGI TIME CUTI UMUM MACAM CUTI SEKOLAH, sangatlah tak enjoy...MAHAL dan RAMAI SANGAT ORANG... TAK ENJOY PRIVACY SANGAT... *yang ni tips aku baca dalam kebanyakan blog, hihi




OK aku rasa itu serba sedikit tips yang boleh di share, Jom tengok gambar plak okayh!

#muezzathecat punyalah sabotaj aku tengah kemas bag dia tido atas tu... Jeles lettew tak boleh ikut >.< instagram aku banyak la cite pasal dia ni, pergi sana baca okayh @shiqinsunshine



Island Hopping, Kena pergi pagi sebab tak panas di setiap pulau dan tak ramai orang..pukul 9 tu dah ok...spend lebh kurang sejam kat setiap pulau dan berendam...wuhuu cantik!




Sedih weyh aku tak pandai swim T_T berlakon je lebih




 Pasir Hitam


Kay Red riding hood, Nisa Cinderella(thanx sangat bawak jalan2), Shiqin Sleeping Beauty, Mimi Mulan








Muzium 3D memang besar, cantik and real lukisan dia... Penat kot nak photoshoot dalam tu...ahahah... Last2 jalan2 jer..

Sky bridge dan sky cab...gayat weyh! Tapi cantik sangat view! Kena hiking 500++  anak tangga nak naik sini lepas turun dari cable car...fuhh thorbaek!

Ada foreigner tu sampai carut2 gayat punya pasal....kah! Aku tolak kang baru tau... XD


Dataran Lang









Makam Mahsuri 





Tempat makan jangan risau, ada banyak and standard price... Try warung paktam kat pantai chenang, pantai dekat skybridge and wan thai di pekan kuah belakang havana guest house tapi kena book dulu, kitorang tak book so xdapat merasa seafood kat situ semua pilihan JJCM ....hewhew Laksa kat airport pon tak sempat try T___T next time plak inshaAllah

Letak gambar banyak2 nanti habis kuota internet korang kang...hewhew...Tengok short video plak...Nak buat 1 second footage setiap lokasi, 1 second Footage tak jadi...hahaha... #kbye


Thanx For Reading This Entry!!

(^______________^)V





13 172 Love this entry

  1. dah lama tak jejak kaki kat sana. tah bila lagi dapat pergi hehe.. klik 5 sensodyne

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah dah bnyk kali la ni? uhu bestnye

      Delete
  2. Wah! Bestnya! Tak pernah lagi sampai ke langkawi.. Huhu..
    RosmizaAli.Com™

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ade masa boleh try pg langkawi ;)

      Delete
  3. Salam kenal dik...wah bestnya..akak pi ari tu cuti sekolah jugak...tp pergi balik hari je sbb bercuti kat perlis je pun..hihi...

    ReplyDelete
  4. Salam. Good sharing here! Nak tanya, island hopping tu, if bawa org tua n kanak2 ok x? Sebab nanti bawa parents, jadi nak cari aktiviti yg dorang pun boleh enjoy tanpa penat sgt hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam, boleh...cuma naik boat je nanti lepas tu dia akan kasi dalam masa sejam untuk spend dekat pulau...semua ada dalam 3 pulau..so total dalam 4 jam macm tu hehe seronok nanti boleh tgok helang makan...cuma x digalakkan kalau mabuk laut hehe..tapi ok je ;)

      Delete
  5. Bestnya.. Dya xpernh smpai kt tasik dayang bunting.. 😣

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la...tapi kena pergi pagi2 baru best...ptg saya x pergi plak..huhu..sbb kompem ramai org huhu

      Delete
  6. hi Shikin

    Kalau ke Pulau Langkawi bawa la bersama pasport sbb Pulau Koh Lipe (Thailand) dekat sahaja. Boleh bermalam disana satu malam enjoy view dan makanan thai.

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com