Translate This Page

Cara Masuk Utusan Malaysia (Blogger Pilihan)

Monday, August 17, 2015

Assalamualaikum..


Alhamdulillah Shiqin Sunshine dalam Utusan Malaysia pada 15 Ogos 2015 yang lepas. Terima kasih yang tidak terhingga pada keluarga dan rakan-rakan yang sudi support blog aku selama ini walaupun hanya Part Time Blogger dan kurang aktif macam para blogger yang lain.

Ini adalah kerana komitmen yang lebih penting lagi yang aku perlu utamakan iaitu study. Aku jugak ada buat Part Time Bisnes jual INSTANT SHAWL LABUH (PROMO RM 33 FREE POSTAGE ENDS 7 NOV 2015) dan AKSESORI GADGET. Time cuti semester ni jela aku free. 


Ramai komen muka garang... xD


So, berbalik kepada tajuk, kali ni aku nak share tips cara masuk ruangan pilihan blogger Utusan Malaysia. Sebelum tu ada yang tanya jugak macam mana masuk Majalah Hijabista. #Hijabistamag Boleh baca SINI!


1. Kena berani mencuba (Aku try je send email, dua hari lepas tu, wartawan Utusan dah reply =)
2. Entry dalam blog perlulah bermanfaat untuk pembaca
3. PM page Citra Orang Muda atau hantarkan email kepada dhiya.eimey@yahoo.com.my


TIPS (sila baca sampai habis)
Kalau boleh time PM or email tu biarlah cara formal sikit. Huhu, nyatakan sebab korang ingin terpilih dalam blogger pilihan Utusan Malaysia. Contohnya, blog korang memaparkan info yang menarik antaranya.... 

Susun ayat kasi cantik supaya wartawan berminat nak tahu lanjut mengenai korang. Macam aku, aku start dengan beri salam, perkenalkan diri, then nyatakan kelebihan blog aku. Lepas tu bagithau lah harapan agar diberi peluang oleh pihak Utusan untuk dipaparkan dalam ruangan blogger pilihan. Dan jangan lupa tinggalkan details korang pada penghujung email (Nama, email, link blog, contact number) supaya mudah untuk dihubungi oleh pihak Utusan. (ala-ala belajar tulis surat rasmi gittu, hehe).

Terima kasih pihak Utusan Malaysia ;')

By the way, aku akui, ramai lagi blogger mantap kat luar sana yang lebih layak. Ada pula yang siap di offfer lagi. Tak perlu nak apply pon. Tapi inilah prinsip yang aku pegang sekarang. Kalau tak cuba mana nak tahu. Selain mencipta nama, niat aku agar bisnes aku lebih berkembang lagi walaupun hanya part time sahaja. 

Thanx sangat2 kepada blogger cantik Zaza Zehra yang sudi berkongsi ilmu dan tips ni. =') Bagi aku lagi banyak kita share lagi banyak kita dapat. Buat apa nak takut? Rezeki masing-masing Allah dah tentukan. Hope entry ni sedikit sebanyak membantu korang, ok ;)


SELAMAT MENCUBA!


21 172 Love this entry

  1. Tahniah..alhamdulillah..betul..semakin kita kongsi semakin melimpah rezeki kita..amin..

    ReplyDelete
  2. Kalau blogger pencen dpt masuk tak? Lalalala

    ReplyDelete
  3. perghhh...tahniah. ni yang paper sisipan sabtu kan?ooo...saya ada baca

    ReplyDelete
  4. Tahniah kak!! Memang layak akk terpilih hehehe

    ReplyDelete
  5. tahniah :) blogger pemes dah. hihi. semoga bisnes makin maju dan berkembang (^_^)

    ReplyDelete
  6. wahh tahniahh. Alhamdulillah murah rezeki semoga terus Berjaya :)

    ReplyDelete
  7. Wahhhh. selama ni ingat diorang yang cari, rupanya kita pon boleh request dekat diorang. thanks for tips. Heheh

    ReplyDelete
  8. Tahniah berani menonjolkan diri. Lepas ni blogger lain boleh cuba tips yang sama.. :)

    ReplyDelete
  9. Wow..tips publisiti yang menarik..baik untuk bisnes..point penting dia, artikel yang bermanfaat dan berani mencuba..semoga terus sukses

    ReplyDelete
  10. Wow..tahniah..bestnya dpt masuk paper..sambil2 tu leh kenalkan blog kita..thanks for sharing

    ReplyDelete
  11. tak salah mencuba..nak try ler..hahaa..tapi ape kelebihan blog nad..ehhehe

    ReplyDelete
  12. wahh! very lucky... hehee...tahniah.

    ReplyDelete
  13. Tahniah ye.... semoga lebih sukses pada masa-masa akan datang.....

    ReplyDelete
  14. nice sharing! :) all the best for your future undertaking.

    ReplyDelete
  15. Pernah masuk UTusan malaysia dulu, tp masa tu org tu pm sendiri. Tapi blog lama. Now nak try utk blog baru. Hehehe thanks kak

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com