Translate This Page

(BIODEGRADABLE PLASTIC FROM PHA) Won Gold Medal for MIIEX 2015!

Thursday, December 10, 2015

Assalamualaikum...

Alhamdulillah group kami menang gold medal untuk Melaka International Intellectual Exposition (MIIEX 2015) =') Terima kasih yang tidak terhingga semua group members yang beri kerjasama dan tidak lupa juga lecturer kami Dr Nazri Che Dom dan lab staff yang lain sebab sudi layan kerenah kami sepanjang proses menyiapkan projek Bio Eco-Friendly Plastic! <<< tetiba link eco-repellent..haha abaikan...


 Our team members: (from left) Dr Nazri, Shafiqah (leader), Aida, Sofea, Mimi, Najwa, Aku 




Walaupun satu persatu ujian yang mendatang, namun akhirnya kami berjaya jugak sampai ke akhir dapatlah gold medal...hehe... aku punyala fikir dapat RM 10k...kahkah dasar mata duitan xD ... Bukan apa, konon2 duit tu nak buat belanja untuk melancong ke Pulau Bohey Dulang, Sabah nanti... Dah lama tak bermusafir lama2 ni kan... mihmih >.< 



Bila buat projek ni teringat dulu time sekolah menengah group kami buat biodegradable plastic gak tapi daripada kanji  ubi keledek cuma bezanya yang ni kami pakai air kumbahan yang telah dirawat. Nama group One Million Adrenalised! haha nampak tak mata duitan kat situ xD... Nama group ni projek time Diploma dulu presentation untuk Entrepreneur subjek. Dan semua ni mengimbau balik kenangan aku dengan rakan-rakan bersusah payah bersama-sama  =') These are our achievement for that:

-Biodegradable Plastic from Starch (Mini Project MRSM Beseri)  1st Place
-Pumpkin Chips by One Million Adrenalised Best Website Design (RM 100)
-Bio Eco-Friendly Plastic (Use of Polyhydroxyalkanoates (PHA) from bacteria inside human waste) Gold Medal


So, sekian sahaja #throwback daripada saya...kehkeh... Mungkin lepas ni tak dapat dah peluang macam ni =') so aku "bukukan" dalam blog ni, kot2 nanti aku rindu zaman belajar aku baca balik blog ni... ^__^  Ok lah nama entry pasal MIIEX 2015, tetibe throwback? haha jom tengok gambar jela ok!


Zassss.........



Booth kitorang yang tak berapa nak siap lagi... 


Tah apa benda aku duk kelentong time ni...hahaa


Antara peminat yang datang serbu dan bergambar bersama... lolz xD


Jalan-jalan cari jodoh, jodoh tak sampai lagi... xD kasi wefie skit dengan student UiTM Lendu ni, jiran kitorang...




Le classmates!! Tahniah semua atas perjuangan masing2!!




p/s: Antara soalan paling killer "macam mana cara nak commercialize kan produk ni nanti?" Sebenarnya dah ada orang buat kat oversea and kat Malaysia by UPM in collaboration with Kyushu Institute of Technology dan Felda tapi menggunakan palm oil sludge/ wastewater untuk extract PHA. Tak mustahil suatu hari nanti orang buat plastik makanan pakai treated human waste for the extraction of raw materials to make up the plastic which is PHA ^______^



THE END~~

THANX FOR READING THIS ENTRY..




0 172 Love this entry

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com