Translate This Page

Industrial Attachment- Cintaku tertinggal di Pharmaniaga Bukit Raja

Thursday, June 02, 2016

Assalamualaikum...

Aku harap tak ramai kat luar sana yang kecewa lepas baca kisah cinta aku ni. =p Btw, Beberapa hari ni aku agak struggle sikit untuk siapkan Final Year Project aku but at the same time aku enjoy habiskan masa bersama rakan-rakan especially para bloggers. 

So, blog ni banyak pasal reviews je kan dan HARINI aku curi masa jugak untuk update kisah cinta aku di Pharmaniaga. kehkeh



Lolz, siapa kisah kan kau nak bercinta dengan siapa kan. Bajet retis sangat nak cerita dalam blog xD. Sebelum aku bercerita lebih panjang lagi walaupun takde orang nak baca sangat, aku share kan balik entry aku berkenaan dengan bermulanya internship Industrial Attachment di Pharmaniaga


Kalau korang nak tahu, masuk je Pharmaniaga ni rata-rata tanya aku, kenapa tak further study Degree in Pharmacy... Bukan kat Pharmaniaga je, rata-rata kat luar pon ramai bertanya soalan yang sama. So, dalam link kat atas tu pon aku ade cerita sebab kenapa aku tak further study dalam Degree in Pharmacy ;) 


So, tengok balik pada tajuk penuh kontroversi sangat kan. Mana tak nya, dalam banyak2 kerja yang aku buat, walau penat macam mana pon aku bersyukur sangat dapat buat latihan industri/ internship di Pharmaniaga Bukit Raja ni. Sebabnya korang boleh baca entry yang aku bagi link kat atas tu.

Aku sambung Degree in Env Health & Safety. Lepastu aku ni minat bisnes, makeup, main coding, edit video dan gambar, gadget dan lain2. Banyak sangat benda yang aku minat. 

Ke aku tak tahu aku minat apa sebenarnya, so aku pon try semua which end up aku tahu banyak benda walaupun basic level =) So, ada target yang aku usahakan tapi Allah nak takdirkan jadi lain, aku redha je.


Haa, lari topik lagi! xD Ok, cintaku tertinggal di Pharmaniaga sebenarnya takde kaitan dengan manusia pon..=p Time nak tinggalkan Pharmaniaga tu aku rasa sedih sangat. 

Banyak je company lain yang pentingkan kebajikan pekerja dia, tapi aku tak pastilah ada ke company kat luar sana yang pentingkan gaya hidup islamic sangat. 


Kat Pharmaniaga Bukit Raja ni, pagi-pagi ada bacaan doa diikuti ceramah, usrah, solat hajat dan pelbagai lagi aktiviti islamic yang dibuat di Pharmaniaga setiap minggu ;')



Memang dari dulu aku impikan environment macam ni. Teringat balik kenangan time kat asrama dulu. Hope adalah jodoh dengan Pharmaniaga lagi atau company lain yang seakan dengannya. =) So that rasa balance dunia akhirat kat situ. Takdelah penat sebab duniawi je kan...hehe


So, sepanjang aku praktikal kat situ, elaun yang diberikan sebanyak RM500 sangat berbaloi plus kadang2 aku rasa selalu makan free sebab ramai yang bermurah hati nak belanja makan plus time ada meeting or event mesti ada makanan. 

Duit ptptn boleh simpan walaupun kekadang terusik jugak xD Ter eyh terrr..


So, kalau korang masuk Pharmaniaga aku gerenti berat naik punya sebab aku naik 6 kg dalam masa 3 bulan... hahaha! Jadinya, menjelang bulan puasa ni aku harap boleh turun baliklah berat aku nih...

Yang penting QSD memang terbaik! hehe TQ En Supian, Kak Norozilawati, Diyanah dan lain2 sebab banyak tolong aku T________T huarghh... Aku rasa aku banyak menyusahkan diorang sebab minta tolong itu ini. 


En Supian selalu bagi nasihat dan tunjuk ajar. Daripada dia jugak aku belajar leadership skill. Dengan Kak Noro plak aku selalu minta pendapat dan selalunya dia punya idea mesti bernas. Kalau bab kerja plak, asal tak settle je kekadang aku minta tolong Diyanah. Lain2 team pon sama, Muni, Kak Ita, En Radzi, En Mizi, Daus, En Ali yang selalu belanja makan semua... Thanx a lot!!

Padahal expectation aku, orang kerja ofis ni tak layan pon student praktikal macam aku ni tapi anggapan aku salah... ;') So, kalau korang dapat masuk Pharmaniaga, jangan la lepaskan, okayh!

Ok lah sekian sahaja kisah aku... Jom tengok video plak lah ~~ Tq Diyanah tolong amik gambar semua~~



Ok, sambung write thesis plak!! Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak semua!!


4 172 Love this entry

  1. salam, sy akan start intern dgn pharmaniaga bukit raja lepas raya nie. 2 bulan insyaALLAH. tapi sy takde transport, jadi nak tahu apa public transport yg paling dekat dgn pharmaniaga. and if you mind to share any preparations yg sy patut buat before intern. jazakillah khayr :)

    hope you can respond to this asap.
    mohdnnfh@aston.ac.uk

    ReplyDelete
  2. salam. i am a biomedical science student. i am really interested with pharmacology thingy and after reading your blog i think that pharmaniaga might be my best choice. i felt in love with the islamic environment. i really want to get in there to gain more experience and knowledge. but, do they accept people with background like me? what should i do if i want to apply to pharmaniaga? hope you can respond to this,

    missluludear@gmail.com

    jazakillah khayr :)

    ReplyDelete
  3. Salam. May I know what is the email or contact person to apply an internship at pharmaniaga? This is my email aisyahnordinn@gmail.com . Thankyou.

    ReplyDelete

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com