15 Idea Sukaneka Untuk Hari Sukan, Team Building atau Family Day

Friday, January 04, 2019

Assalamualaikum...

Ada yang kurang idea untuk menjalankan hari sukan di sekolah mahupun program Family Day atau Team Building? Apa kata korang selitkan aktiviti sukaneka seperti di bawah;

Sebelum tu jom tengok antara contoh itinerary/aturcara program untuk Family Day yang family aku dah buat. 

InshaAllah dalam next entry akan share kan preparation dari A-Z untuk program macam ni okayh! 

1. Ibu Mengandung 
Cara: Taruk belon kat perut n celah kaki, dan berjalan hingga hujung, siapa sampai dulu dia menang (Kepala pakai kain batik) Tangan xboleh pegang kedua2 belon.

Peserta: Lelaki Dewasa

Bahan: Kain Batik/shawl, Belon

2. Alih getah pakai straw 

Cara: Alihkan getah dari dalam mangkuk dan passkan kepada team dan masukkan dalam mangkuk guna mulut sahaja dalam masa 3 minit. Siapa paling banyak dia menang. * Kalau bukan ajnabi boleh selang selikan dengan kanak-kanak =) 

Peserta: Semua

Bahan: Straw, mangkuk plastik, getah

3. Sumpit Ping Pong 

Cara: Bola Pingpong akan diletakkan atas tin biskut/bekas yg tinggi, Peserta perlu menggunakan straw dan biji kacang hijau dan sumpit bola pingpong hingga terjatuh dalam masa 1 minit, Grup paling banyak jatuhkan bola pingpong dikira pemenang

Peserta: Grup 3-4 orang

Bahan: Kacang hijau, straw, bekas bulat, bola pingpong

4. Flip sudu masuk dalam Besen

Cara: Sudu kuah akan diletakkan 30 cm jarak dr besen, peserta dikehendaki flip sudu dgn 2 kali percubaan hingga masuk dalam besen. Grup yang paling banyak masukkan adalah pemenang dgn 2 kali percubaan setiap orang.

Peserta: Grup 3-4 orang

Bahan: Besen, sudu kuah

5.Cookies Face 

Cara: Peserta perlu mendongakkan kepala dan tangan ke belakang, biskut akan diletakkan atas pipi dan peserta perlu menggerakan pipi sehingga biskut masuk ke dalam mulut tanpa menjatuhkan biskut... Kalau jatuh kena buat semula... dan peserta paling pantas dikira pemenang

Peserta: semua

Bahan: Biskut Marie, Alas plastik

6. Pakaian Beragam Guna Recycle paper

Cara: Peserta diberi masa 15 minit untuk menyiapkan baju pada model menggunakan bahn yg diberikan sahaja... Markah bergantung kpd juri; borang akan disediakan

Peserta: Satu family satu wakil, lebih lagi bagus
Bahan: Surat khabar, Masking Tape, extra bunga2 akan diberikan


7. Flashcard & Lukisan
Cara: AJK akan menulis perkataan pada kertas, dan seorang peserta akan melukis dalam masa 30 saat. Selesai lukis ahli yang lain kena teka. Tekaan yg tepat paling banyak dikira pemenang. Masa bermain adalah 10 minit.

Peserta: Grup 3-4 orang

Bahan: Kertas, pensil, pemadam

8. Kepoh Kepoci

Cara: Seorang peserta akan diikat mata dan berdiri dalam kolam, lagi seorang peserta pegang besen dalam kolam. Peserta yg diikat mata perlu mendengar arahan yg pegang besen untuk masukkan belon berisi air dalam besen dgn jarak 1 m, 

Contoh arahan: kedepan, kiri sikit, dan baling.. besen tidak boleh bergerak dr tempat asal..hanya beri arahan sahaja... pihak lawan akan memberi arahan lain dr si pemegang besen "pengacau la kira" masa dibekalkan adalah 5 min setiap pasukan. Paling banyak belon dikira pemenang.

Peserta: Grup 2 orang

Bahan: belon isi air, kain tutup mata, besen


9. Tepek 3 Butir Biji Tembikai atas muka:

Cara: Peserta perlu makan sepotong tembikai dan kumpulkan biji dalam mulut, kemudian donggakkan muka dan semburkan biji satu persatu supaya tepek atas muka. At least kena tepek 3 butir baru menang... peserta paling pantas dikira pemenang

Peserta: Semua

Bahan: Tembikai

10. Pass belon berisi air 

Cara: Peserta perlu baling bola berisi air dari satu peserta kpd peserta yang lain ke belakang. Peserta yang terakhir perlu memasukkan belon ke dalam besen yang jaraknya lebih kurang 1.5 meter. Dalam masa 3 minit, grup yang paling banyak dia menang.

Peserta: Grup 4-5 orang

Bahan: Belon isi air & besen/bakul


11. Cari gula2 dalam tepung 

Cara: Peserta diberi masa 1 minit untuk cari gula2 dalam tepung dan masukan ke dalam mangkuk, peserta paling banyak dikira pemenang, AJK akan topup tepung kalau berkurang.

Peserta: Semua

Bahan: Tepung, Piring kertas/ pinggan plastik, gula2, mangkuk plastik kecik

12. Makeup Pasangan;

Cara: Peserta perlulah berlawanan jantina masing2 dalam masa 15 minit, tak kisah siapa makeup siapa. Peserta paling kreatif dalam persembahan dikira pemenang based on votes daripada penonton.

Peserta: Peserta berpasangan 
Bahan: Makeup, aksesori bunga,shawl

13. Boling Kelapa

Cara: Main macam boling kumpulan paling banyak jatuh dikira pemenang

Peserta: Grup 3 orang

Bahan: Bola kelapa, botol mineral 

14. Kumpulan Semut

Cara: Lukis 2 bulatan besar dengan jarak 1-2 meter. Peserta dikehendaki memindahkan botol kosong menggunakan tali rapiah dari satu bulatan ke bulatan yang lain tanpa perlu memegang botol. Hanya gunakan tali rapiah sahaja. Ini memerlukan kerjasama yang sangat kuat antara pasukan dan botol tidak boleh jatuh dan perlu diletakkan di tengah2 bulatan. Kumpulan paling cepat dikira pemenang.

Peserta: 3-5 orang
Bahan: Botol kosong, kapur atau apa2 bahan untuk lukis bulatan besar, tali rapiah, stop watch

15. Dart Belon dan jawab soalan
Cara: Lekatkan belon yang berisi kertas ke dinding dan kemudian peserta perlu membaling dart untuk letupkan belon. Peserta perlu letupkan belon sehingga terjumpa belon yang berisi kertas kerana semua belon diisikan dengan tepung tapi tak semua ada tepung dan kertas.

Peserta: kumpulan 
Bahan: Belon, tepung, kertas, dart

TAMBAHAN AKTIVITI:

CABUTAN BERTUAH.
Setiap peserta perlu mendaftar dan masukkan nama ke dalam balang. Cabutan bertuah akan dibuat selang seli dgn acara lain

TUKAR-TUKAR HADIAH

Setiap keluarga perlu membawa hamper/hadiah berjumlah RM 20, kemudian hadiah akan diletakkan nombor, dan akan dicabut, kalau dapat number sama dgn hadiah sendiri perlu cabut semula.

PERTANDINGAN MEWARNA KANAK-KANAK
Asalnya memang untuk kanak-kanak. Tapi dah semua selamat terjun kolam makanya, atuk2 and opah2 lah yang join.kikikiki




BASIC HEALTH CHECK UP

Untuk aktiviti ni, korang boleh la buat check up untuk BMI ke, darah tinggi and cek gula/kolestrol dalam darah. Time ni, Sister lupa lah nak bawak jarum, makanya cek blood pressure jelah..kikiki


Antara urusetia yang menjayakan Program Family Day kali ini!


Sekian sahaja perkongsian harini. Semoga membantu! Kalau suka dengan post ni jangan lupa share okayh =)


0 172 Love this entry

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

•❤•MY PROFILE•❤•

My photo

Norashiqin Kamaruzaman LinkedIn | Personal Blog | Business |Tips & Tutorials | Travel | Food | Review | Environmental Health & Safety | UiTM Puncak Alam | knorashiqin@gmail.com