Mesti Baca: Pengalaman Tak Disangka Pakai IUCD (1 Tahun)

Tuesday, June 07, 2022

 Assalamualaikum...

Setelah sekian lama blog ni terbiar, akhirnya ada jugak kerajinan nak kongsi pengalaman dengan pembaca pengalaman sis pakai IUCD. Dalam entri kali ni sis akan cerita kebaikan dan keburukan pakai IUCD tapi ni depends pada si pemakai ye bukan semua effect sama setiap orang. Sis expect orang yang nak try IUCD/IUD ni dah tahu fungsi dan jenis-jenis alat pencegah kehamilan.

Antara jenis IUCD yang ada di pasaran.

Kenapa pilih IUCD?

Sebelum kelahiran anak sulung, haa awal-awal sis da buat pembacaan daripada blog dan artikel pengalaman mencuba jenis-jenis pencegah kehamilan antara pil, kondom, injection, implant dan IUCD, IUCD paling meyakinkan dari segi keberkesanan dan kurang kesan sampingan means tak kacau hormon dan penyusuan based on pengalaman sendiri. Lagipun mak sis pon memang pakai dan tiada kesan sampingan selama hampir 10 tahun (bertukar2 lepas IUCD tamat tempoh dalam 3 tahun).

Dalam 4 bulan selepas sis habis pantang terus pergi ke klinik untuk pasang IUCD. Pasang dia tak sampai 5 minit dah siap cuma ada pendarahan sedikit. Sakit ke? Sakit sikit masa nak pasang IUCD tu tapi sekejap je. Tips dia relax dan tarik nafas dalam2 inshaAllah tak rasa sakit sangat.

 

Kesan sampingan pakai IUCD?

Alhamdulillah tiada kesan sampingan yang teruk sepanjang pakai cuma period awal2 sedikit je keluar dan berpanjangan sampai belasan hari. Tapi tak perlu risau kerana itu adalah kesan sampingan yang biasa janji tiada sakit yang teruk sebab takut infection atau cyst atau penyakit kelamin yang lain. 

Lepas 14 hari walaupun keluar juga darah sikit-sikit boleh terus solat. Lepas hampir setahun pakai IUCD, sis plan untuk conceive lepas anak sulung umur 1 tahun 6 bulan.  So masa remove tu lebih kurang setahun sis dah pakai IUCD. Rata-rata artikel kalau korang baca mudah sangat nak cabut IUCD ni tapi lain pula yang berlaku pada sis.


Pengalaman remove IUCD?

Bila dah bersedia untuk remove IUCD, sis pon tak fikir apa sangat sebab sis aware proses nya mudah makanya sis pon pergi ke klinik (firstly pergi klinik Ajwa Shah Alam, then dia kata tak boleh remove sebab tali IUCD dah tak nampak). 

Masa tu biasa-biasa je rasa tak risau sangat. Then, doktor cakap takpe nanti next period datang lagi sebab waktu period mudah nak remove and make sure period yang tak heavy. Tapi, sis tak pergi and terus klinik di KL tempat sis pasang UICD. Doktor still jawab benda yang sama. Tali tak nampak sampailah dia refer sis ke Hospital. 

Pergi ke HTAR pon sama doktor kata tak nampak and perlu buat minor surgery (hysteroscopy) tapi sebab covid so perlu tangguh dulu.

Last2 sebab risau sangat terus refer hospital swasta dan Alhamdulillah semua berjalan lancar. Doktor pakar siap inform dia bersihkan sekali dalam rahim bekas2 period yang lama. Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal surgery ni boleh google pros and cons hysteroscopy okayh. By the way, kalau kat HTAR maybe lepas surgery balik terus tapi kat swasta biasala tahan wad 2-3 hari =p. Maybe lepas ni nak try implant plak kot inshaAllah huhu.

Memang bagus pon tahan wad sebab kena bius satu badan lepas tu kesan lepas tu rasa la jugak and ada bleeding so doktor memang akan pantau sebab risau jadi serius tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar dan tiada kesan serius sangat.  Lagipon sehari sebelum tu kena puasa semua, so hospital provide makanan yang perlu sampailah esok harinya waktu operation. Then hari ke tiga takde apa-apa dah boleh balik yeay! Rindu family!


Hikmah di sebalik ujian, Allah sebaik-baik perancang.

Walaupun selepas pembedahan, sis digalakkan untuk berehat dalam 2 bulan barulah boleh plan untuk conceive tapi Doktor ada inform kalau tiada pendarahan dan sakit boleh TTC terus.

Lepas rehat dalam  seminggu sis try to conceive kerana hari itu adalah jangkaan waktu subur. Tapi kita hanya merancang, Allah adalah sebaik-baik perancang. Setelah hampir 2 bulan sis masih negative pregnancy test, sis dapat tarikh temujanji untuk vaksin yang pertama. Kemudian, 2 minggu selepas itu terima vaksin dos kedua. 

Masa ni tak sedar dah 3 week kot pergi hiking... Huuhu patut badan mengigil and berpeluh semacam.


Alhamdulillah lepas cukup dos (lepas dos kedua dan tempoh 14 hari) sis disahkan mengandung anak kedua. Cantik aturan Allah ='). Sepanjang sis plan untuk TTC tak putus-putus berdoa sambil usap-usap perut semoga dapat khabar gembira dan siap cek lagi tarikh raya tahun depan bila so boleh bersalin lepas raya. 

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar Allah makbulkan doa sis cukup sebulan raya sis pon dipermudahkan bersalin 39W 6D ;') walaupun sis target 2 minggu lepas raya tapi baby nak cukupkan sebulan jugak hehe. 

Antara usaha lain, sis dah start makan folic acid dan gemar minum air kelapa dan air nenas (memang favourite tapi ada kebaikan dia sebab dia boleh cuci skali rahim kita ni saya gemar minum masa period).

Cuma pregnancy kalini mabuk teruk sikit dari biasa sampai ambil sebulan cuti tanpa gaji... Ke sebab abah dia ada so sis manjah sikit dari sebelum ni.. Pregnant anak sulung sis banyak berdikari sebab epjj ngan abah dia so mabuk pon layan jela. 

Kalini semua kerja abah dia tolong buat... Then, diuji kena covid, tapi nasib baik tak kena serentak, abah Uwais habis kuarantin ibu plak kena masa pregnant 7 bulan lebih nasib baik dah ambil booster. 

Opah and atuk yang tak pernah penat hiburkan hati Uwais and bantu anak kesayangan dia ni =') Semoga Allah kurniakan syurga buat mereka. aminn

One with Cakcu.

Terima kasih sangat abah Uwais banyak tolong setelkan rumah, jaga Uwais lagi nak study untuk exam dia lagi =').. Nasiblah abah ye..kikiki...  Mekasih jugak family adik beradik semua especially atuk, opah and cakcu banyak tolong sepanjang pregnancy kedua kali ini...Semoga Allah permudahkan semua urusan kita sekeluarga..aminn (mini love.. ihiks). Teruma kasih juga semua yang turut mendoakan sis tak kira siapalah anda.

Oklah, tu je kot nak cerita.. Lepas ni nak up story pengalaman bersalin di HTAR dengan SOP baru.... Korang stay tune okayh.... ;) Jom tengok pengalaman bersalin dengan epidural kat SINI.


0 172 Love this entry

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda