Hukum Anak Dara Pakai Inai di Jari | Sumber Sahih

Sunday, September 18, 2022

Assalamualaikum...


Lama tak share fakta kan? hehe.. Memandangkan benda yang sis minat adalah berinai, jadi sis buat pembacaan dan pembelajaran melalui sumber yang dipercayai. Kadang-kadang tu sis agak sedih bila sis berniaga cari rezeki halal tapi ada yang bersuara kata haram pakai inai tanpa rujuk sumber yang sahih hanya mendengar daripada sesorang tanpa kaji lebih dalam ='(


Korang yang dengar kat luar tu boleh jadikan penulisan ini sebagai rujukan atau boleh rujuk pada yang lebih pakar okayh. 
Sebelum tu jom kita tengok apa hak wanita dalam berhias. Di antara hak wanita itu adalah berhias dan memakai perhiasan. Islam tidak melarang untuk mereka bercantik-cantik dengan syarat-syarat tertentu. Ini kerana fitrah seorang wanita itu sukakan kecantikan dan kekemasan.

Tips Inai sekata Inai Republic

Islam telah memberi ruang dan panduan bagi seorang wanita itu berhias. 

Firman Allah SWT:

‎قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللَّهِ الَّتِي أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ

Maksudnya: Katakanlah (wahai Muhammad): “Siapakah yang (berani) mengharamkan perhiasan Allah yang telah dikeluarkan-Nya untuk hamba-hamba-Nya, dan demikian juga benda-benda yang baik lagi halal dari rezeki yang dikurniakan-Nya?”

(Surah al-A’raf: 32)

Firman Allah Ta’ala lagi:

‎وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا

“dan janganlah mereka(wanita) menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak/zahir daripadanya.” (Surah an-Nur: 31)

Menurut Mujahid, Ibn Juraij dan Ibn Abbas r.a: 

Yang dimaksudkan dengan perhiasan zahir yang dibolehkan adalah pemakaian celak, inai ditangan dan cincin.

(Tafsir Ibn Jarir at-Tabari 19/157)

Sabda Nabi ﷺ:

Empat perkara yang menjadi sunnah para rasul adalah: 
Nak Order Inai Republic atau Ingin Menjadi Agent?  https://wa.link/izamr3 
Inai Republic Sah Solat, Lab Tested selamat dan Approved KKM.. 

Henna(inai), memakai wangian, siwak dan nikah. (HR at-Tirmizi) 

Diriwayatkan oleh Sayyidatina Aishah r.a, Ummul Mukminin:

“Seorang wanita memberi isyarat dengan menghulurkan tangannya dari sebalik tabir untuk memberitahu bahawa dia ada sepucuk surat untuk Rasulullah ﷺ

Rasulullah ﷺ menutup tangannya seraya berkata:  ‘Saya tidak kenal sama ada ini tangan lelaki atau tangan seorang perempuan.’

Wanita itu menjawab:  ‘Tidak, tangan wanita.’

Sabda Nabi ﷺ:  ‘Sekiranya kamu seorang wanita, pasti kamu akan mengubah warna jari kamu, yakni dengan menggunakan inai.’” 

(HR Abu Daud Nombor 4154 dan an-Nasaie, 8/142)

Hadith ini jelas menunjukkan bahawa inai adalah harus bagi kaum wanita kerana ianya adalah perhiasan yang membezakan antara lelaki dan wanita.


Keputusan Muzakarah Fatwa Kebangsaan:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 juga telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah memutuskan bahawa pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi tidak menimbulkan fitnah.

1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah. 

2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.

3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.


Anda bakal pengantin? Jangan lupa dapatkan Bride set bawah RM 100 sahaja!! https://wa.link/izamr3 Apa yang ada dalam Bride set ni?? Inai celup, stiker tak perlu upah inai ukir dah, serum, inai kuku, buffer kilatkan kuku hanya RM 100 SAHAJA!! Boleh pakai sehingga banyak kali dan beramai-ramai tau!!


Last but not least, kecantikan itu subjektif bagi setiap orang. Perempuan yang hanya memandang lebih kepada kecantikan yang lahiriah semata-mata hingga sanggup berhabisan wang ringgit demi memenuhi kehendak kosmetik, meskipun penggunaan inai yang mungkin harganya di pasaran semasanya tidak mencecah ratusan ringgit tanpa meraikan elemen kecantikan diri yang batiniah, patuh suruhan agamanya, gemerlapan rona akhlaknya, hakikatnya mereka tidaklah begitu cantik di sisi pandangan Ilahi. Sebaik-baik perhiasan adalah iman dan takwanya.  Wallahualam.

SUMBER: HARIAN METRO , JAKIM

0 comments

Komen yang baik-baik ye ^^, kalau perlukan urgent respond, sila tinggalkan email anda